joi, 26 februarie 2015

Marea provocare



                  Mâncarea de post mi se pare o mare provocare, mai ales când vrei sa eviți cantitățile mari de ulei, prăjelile, sosurile grele și altele de felul acesta. 
Este însă plin internetul de rețete, le găsim și în reviste, mai știm și noi unele sau chiar inventăm, așa că ne descurcăm onorabil până la urmă. 
Încercând să îmbin pasiunea pentru brocoli și conopidă cu pofta de un borș acru, autentic moldovenesc, am încropit un borș de legume, servit cu chifle la aburi, de data aceasta din făină neagră. 
Borșul l-am început înmuind puțin ceapa în puțin ulei, câteva picături de apă și sare (metodă personală, ca să nu adun multe calorii de la început), peste care am adăugat morcov, țelină, pătrunjel rădăcină, păstârnac. Le-am fiert, apoi spre final am adăugat legumele- vedetă. Am acrit cu borș de putină, adus direct din beci, acru și rece. Leușteanul de la final a dat mâncării aromă de primăvară. Poftă bună!

luni, 16 februarie 2015

Sufleu de broccoli


     Tot am zis că voi studia cum se comportă acest termen în limba noastră, dar nu am mai apucat, așa că îi voi spune sufleu deocamdată, deși îmi pare că sună ciudat. La ceas de seară și fiindcă nu mai putem găti carne, m-am gândit la broccoli, care mie îmi place extrem de mult și l-aș mânca în multe feluri gătit. Mai exact la un sufleu de broccoli, ca să țină și de foame după o zi obositoare. 
Legumele le-am preparat la aburi. Separat am bătut 3 ouă cu 200 ml smântână de gătit (asta aveam prin frigider) și muuuultă brânzică! Am condimentat amestecul cu sare și piper, am pus broccoliul într-un vas, am turnat deasupra compoziția și apoi am mai pus niște brânză, pentru aspect, dar și pentru gust. Toată treaba asta a stat la cuptor cam 20 de minute și apoi ne-am apucat de mâncat! Iată ce a mai rămas, că nu am apucat să fac poze înainte. 



duminică, 15 februarie 2015

Un strop de cafea


      Nu știu alții cum sunt, dar eu ador cafeaua. Tocmai de aceea printre aparatele mele din bucatarie se numără și un espressor, care îmi e tare drag. Din dragoste pentru cafea m-am gândit să prepar o înghețată, la care am asortat un sos...surprinzător, tot cu cafea! Înghețata a fost tare ușor de preparat, pentru că treaba cea mai importantă a făcut-o aparatul. 
Iată rezultatul!


sâmbătă, 14 februarie 2015

Gătitul la aburi


        Din dorința de diversitate, dar și pentru că vreau să ofer familiei ce e mai bun, am studiat terenul și mi-am achiziționat o oală de gătit la aburi (aparate electrice am o grămadă și voiam să mai schimb). Prima rețetă pe care am pus-o în aplicație a fost cea de chifle. Pot spune că sunt mulțumită, ne-au plăcut. Cel mai bun lucru este faptul că se prepară rapid; este nevoie însă de timp pentru pregătirea aluatului. Cert e că efortul a meritat, iar oala își face treaba. Le-am pozat proaspăt scoase din aburi și dacă ne uităm pe podele, putem observa că sunt și extrem de studioasă!


marți, 10 februarie 2015

Primăvara? Ne-o facem!



                   Și ce dacă afară ninge abundent, iar vântul aspru și rece îți înroșește nasul? Aproape că nu îmi vine să ies din casă. Mie îmi place primăvara, nicidecum perioada asta rece!
 Primăvara ne-o facem, în suflet, în casă, peste tot. Nu trebuie să o așteptăm, că se poate întâmpla să nu o simțim, să nu avem timp de ea. Primăvara (repetițiile sunt intenționate, căzând conștient în veșnicul păcat al elevilor mei) este de fapt o stare de spirit, nu doar un anotimp. Așa am simțit mereu, că martie aduce cu el puterea de a-mi face planuri mai îndrăznețe, dar și speranța că le pot realiza. 
Și dacă vorbesc despre lumină, fericire, puritate, neapărat mă gândesc la flori, la gingășia lor, la frumusețea lor inefabilă, la capacitatea lor de a-ți face ziua și viața mai frumoasă.  
Iată stropul de primăvară din casa mea! 


duminică, 8 februarie 2015



Un pic de ciocolată


            Hello again! După o repriză îngrozitoare de dureri dentare, m-a apucat pofta de dulce homemade și am încercat sufleul de ciocolată, celebrul sufleu de ciocolată. Am ales rețeta cea mai simplă, ca să mai elimin din stres. 
            Știu că nu este perfect, dar promit să insist! La gust a fost destul de bun, cu o textură fină. Singura mea problemă e cea a cuptorului, pentru că lucrez la unul de aragaz, care arde tot ce prinde în cale și sunt mai greu de controlat temperatura și, implicit, coacerea. Un termometru cred că ar fi potrivit, dar încă nu m-am documentat pe această temă. 
                                                                 

     

luni, 2 februarie 2015

Momentul de relaxare


   Astăzi era zi de vacanță, dar de fapt am mers la serviciu pentru două ședințe- bun început de săptămână! A fost încă o ocazie de a vedea cât de stresați suntem cu toții, cât de grăbiți, cât de agitați. Parcă în 2008, 2009, 2010, adică în primii mei ani de învățământ timpul avea mai multă răbdare cu noi. Păcat! Lucrurile s-au schimbat, și nu în bine. Mă abat însă de la subiectul de la care pornisem. 
Ideea era că după o zi obositoare de muncă, eu propun așa ceva... 
Un cappuccino și o carte bună...fie ea și la relectură


De când visez să pot bea cappuccino la mine acasă! 




duminică, 1 februarie 2015

    Grădina din vis 


     Cine nu iubește florile? Cine nu a dăruit niciodată o floare? 
Toți le apreciază, într-o măsură mai mare sau mai mică, iar eu le ador! Fiind al doilea an al meu în care trebuie să mă ocup de propria grădină, deja încep să am emoții. Vreau să arate anul acesta cât mai bine și am învățat din experiența anului trecut. Mi-am achziționat semințe (nu tot ce voiam, încă) de pe un site pe care l-am descoperit acum- http://www.anthesis.ro/. Mi-au răspuns prompt la email, au fost amabili și sper că voi fi mulțumită și de produse. 
Vreau să îmi organizez o grădină cu gazon și flori, în fața casei, o gradină cu ierburi aromatice în bucătărie și o grădină cu tot felul de legume. Este foarte ușor să gătești cu ce ai pe lângă casă, dacă te străduiești un pic. Ideea este că nu îmi propun să trăiesc o mie de ani și nici nu sunt obsedată de fuga de E-uri, ci, pur și simplu, îmi place să mă gospodăresc. Ador grădinăritul, florile! Mă relaxează, mă ajută să merg mai departe. 
La atâtea planuri, musai trebuie mult studiu și organizare din belșug. Caut idei inedite, proiecte originale pe care să le adaptez și astăzi am găsit așa ceva pe: http://www.plux.ro/ghivece-de-flori-mici-planete-verzi/. E tare simpatic ariciul, dar nu stiu încă ce plante s-ar preta. Cred că ar  arăta bine micul arici în micuța mea grădină cu gazon, magnolii și gazania superbe. Anul acesta îmi propun să am o grădină de vis!